De ce apar la copii tulburari sufletesti?

Ca fosta studenta a Facultatii de Psihologie si acum ca mama, citesc o carte foarte interesanta, care ma ajuta sa vad unde gresesc in educarea copiilor mei…sau ce as mai putea imbunatatii in relatia mea cu ei…”Nervozitatea la copii si adolescenti”–Dr Dmitri Adveev.Am gandit ca nu o are toata lumea in biblioteca si as vrea sa va impartasesc cate un fragment o data pe saptamana, pe masura ce citesc si eu…
*********************************************************
Cauzele, ca si factorii favorizanti, sunt destul de multe. Din fericire, psihicului copilului ii sunt inerente resurse de refacere insemnate, care il ajuta sa faca fata diversilor factori de stres. Ca atare, numeroase forme de tulburari psihice se vindeca la copil de la sine, fara vreun tratament.
Exista totusi tulburari care, daca nu sunt tratate la timp, pot degenera in anomalii de caracter persistente , iar in cazuri extreme chiar in boli psihice grave.
In ce priveste provenienta reactiilor nevrotice, majoritatea autorilor subliniaza rolul negativ al educatiei incorecte la copii. Profesorul Alexandr Ivanovici Zaharov cunoscut specialist in nevrozele copiilor, scoate in evidenta urmatoarele aspecte ale unei asemenea educatii:
Cerinte peste puterile si necesitatile copilului din partea parintilor.
Neacceptarea copiilor de catre parinti, exprimata printr-o atitudine iritat-nerabdatoare, prin dese mustrari , amenintari, pedepse corporale, prin lipsa tandretei si mangaierii necesare.
Abordarea desincronizata a procesului educarii, care se manifesta printr-o combinatie contrastanta de limitari si interdictii stricte din partea unui parinte si atitudine permisiv-indulgenta din partea celuilalt.
Inconsecventa in educatie, caracterul ei neomogen si contradictoriu.
Instabilitatea in atitudinea fata de copii: tonul ridicat, tipetele, instabilitatea emotionala in genere.
Frica permanenta pentru copil, prezenta unor temeri si masuri de precautie exagerate.
Astfel,, devine usor de inteles faptul ca problemele psihologice si deviatiile psihice la un copil sunt in mare masura legate de metodele gresite de educatie.
Manifestarile nevrozelor la copii sunt diverse :
instabilitate si hipersensibilitate emotionala
comportament plangaret
dispozitie nestatornica
capriciozitate
hiperexcitabilitate
dificultati de adormire
somn nelinistit
frici
sugerea degetelor
roaderea unghiilor si a pielitelor din jurul lor
balbaiala
enurezis
ticuri nervoase
Foarte des, manisfestarile nevrotice la copii apar sub forma acuzelor somatice(trupesti) –de exemplu, apar dureri de burta, dureri de cap si asa mai departe, ceea ce indica adeseori probleme sufletesti la copil.
In multe cazuri, ca raspuns la circumstantele psihoemotionale defavorabile, la copii se pot dezvolta diferite boli.
Iata un exemplu: La consult a venit o bunica pentru problemele nepoatei sale de noua ani. Parintii acesteia se certau deseori si au sfarsit prin a divorta, tatal plecand din familie. Pe acest fond la copil s-a dezvoltat un astm bronsic, fara a se evidentia alergie sau modificarea tesuturilor bronhopulmonare, fara sa fi avut in antecedente dese infectii ale cailor respiratorii.
S-a dovedit ca era vorba de o varianta neurogena a astmului, crizele astmatice fiind provocate de un conflict nevrotic. Cu alte cuvinte, prin boala a iesit la lumina “strigatul” sufletului copilului.
O alta particularitate a nervozitatii la copii este reprezentata de tulburarile comportamentale. Unii copii fug
de acasa, chiulesc de la scoala, altii incep sa fumeze, sa bea. Pe cei mai multi din acesti copii ii atrage strada si ii educa “cum stie ea”.
Cine e vinovat?
Parintii!
Copiii trebuie iubiti, educati, trebuie sa ne rugam pentru ei. Imbunatatirea starii psihice a copilului depinde in mare masura de parinti, de induhovnicirea lor, de relatiile dintre ei , de atmosfera pe care se pricep sa o creeze in familie.
`va urma`
Elena
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s